Definicja soku owocowego: czym właściwie jest sok owocowy?

Definicja soku owocowego: czym właściwie jest sok owocowy?

Jeśli chodzi o soki, większość ludzi myśli najpierw o sokach owocowych, ponieważ są one powszechnie dostępne. Pierwotnie nie trwało długo, zanim pierwsza osoba, po zerwaniu owocu z drzewa, doprowadziła go do postaci soku. Ponieważ owoce składają się w dużej mierze z wody, łatwo je wyciskać w soki owocowe. Ale ugruntowały się również inne formy produkcji.

Koktajle

Koktajle są bardzo blisko spokrewnione z sokami owocowymi, ale nie są uważane za soki owocowe. Termin smoothie nie jest prawnie chroniony i może być stosunkowo swobodnie interpretowany. Kupując smoothie, zdecydowanie powinieneś spojrzeć na listę składników.

Nie z koncentratu

Określenie „nie z koncentratu” również nie jest regulowane prawnie i jest dobrowolną specyfikacją producenta. Sok uważany za nie pochodzący z koncentratu jest butelkowany bezpośrednio, gdy jest otrzymywany z owoców. Naturalnie mętne soki niepochodzące z koncentratów są zwykle bogate w cenne wtórne substancje roślinne i aromat. Ponadto sok nie zawiera żadnych dodatków.

Oprócz terminu „sok” istnieją również inne określenia, w tym w szczególności sok niepochodzący z koncentratu i zagęszczony sok. Nie-z-koncentratu to sok otrzymywany bezpośrednio z owocu , który jest następnie butelkowany i sprzedawany. Sok z koncentratu, z drugiej strony, jest sok, który jest głównie skoncentrowany w kraju jego pochodzenia przez odwodnienie go, a następnie odsyłając je do soku w kraju docelowym przez dodanie wody.

Inne napoje

Inne napoje zawierające sok są prawnie uregulowane w wytycznych dotyczących napojów bezalkoholowych. W najlepszym przypadku (owoce ziarnkowe i winogrona) napoje owocowe zawierają 30 procent owoców. Reszta to woda i przeważnie słodzona. Napoje owocowe mogą również zawierać ekstrakty smakowe i naturalne aromaty. Nawet jeśli cena za taki napój początkowo wydaje się tańsza, większą ilość dostaniesz, jeśli sam wymieszasz sok z wodą, a także obejdziesz się bez dodanych substancji.

Szprycery owocowe składają się z soku owocowego, koncentratu soku owocowego lub miazgi owocowej, wody i dwutlenku węgla. Zawartość owoców w szprycach owocowych odpowiada przepisom dotyczącym nektaru owocowego. Szprycery owocowe mogą zawierać naturalne aromaty, w przeciwnym razie w odniesieniu do dodatków obowiązują te same zasady, co w przypadku soków.

Soda nie musi zawierać soku. Jeśli składnikiem jest sok, to tylko z bardzo małą ilością owoców. Zasadniczo lemoniada składa się z ekstraktów smakowych, naturalnych środków aromatyzujących, wody i całkowitej zawartości cukru wynoszącej co najmniej 7 procent.

Lassi to indyjski napój jogurtowy. W Niemczech sprzedawany jest z różnymi owocowymi smakami. Nie ma jasnych wytycznych dotyczących zawartości owoców, ponieważ przepisy znacznie się różnią.

 

 

Alicja